FAQ – Veel gestelde vragen

We krijgen regelmatig vragen over Korenmolen de Hoop in Bavel. Onderstaand vindt u de meest gestelde vragen en een helder antwoord bij elke vraag.

Van wie is de molen?

Klik hier voor meer informatie

Het onroerend goed zal begin 2019 in eigendom worden overgedragen door de familie van Riel aan de Stichting. Het aangrenzende horeca pand blijft wel in eigendom van familie van Riel.

Wat is het doel van de stichting?

Klik hier voor meer informatie

Om het voortbestaan van de Korenmolen ook voor de toekomst te waarborgen, heeft familie van Riel besloten dit onroerend goed af te staan aan Stichting Molen Bavel. Deze stichting is opgericht op 23-04-2018. Bavel zal dus altijd een molen als mooi monumentaal pand rijk zijn. Naast de kerk zijn dit dus 2 mooie panden waar we als Bavelaren trots op kunnen, mogen en moeten zijn.

Hoe werkt dat met restauraties en subsidiegelden?

Klik hier voor meer informatie

De molen zit als Rijksmonument in een subsidieplan wat ieder 6 jaar opnieuw bekeken en beoordeeld wordt door Rijk en Gemeente. De familie heeft vanaf de eerste restauratie in 1978 de nodige restauraties uitgevoerd tot en met 2017. Zij hadden hiervoor een subsidiepotje.
Zat er nog geldbegin 2018 in dat subsidie potje van de familie?

Klik hier voor meer informatie

Ja , dat resterende potje is in 2018 direct overgedragen aan de penningmeester en molenaar van de Stichting , Mark Heutink. Er was geld overgebleven omdat het verfwerk is gedaan door de molenaar en Jack Verdaas. Schilder-arbeid was een té grote kostenpost om uit te besteden. Wél zijn er in 2017 nog kosten gemaakt voor het gereed maken van de molenstenen toen de molenaar Mark graan voor de bakkers wilde gaan malen, kosten € 4500,- . Daarnaast zijn verf en een hoogwerker betaald, kosten € 4000,-.
Stonden nieuwe wieken ook in het begrotingsplan?

Klik hier voor meer informatie

Nee, doordat Mark Heutink en Jack Verdaas o.a. het wiekenkruis aan het schilderen waren in augustus 2017, kwamen ze bij toeval achter het rottingsproces in de kop van de as. Deskundigen die erbij gehaald zijn, hebben de molen toen per direct stilgezet.
Wat heeft de Stichting met dat geldpotje gedaan?

Klik hier voor meer informatie

Dit bedrag was een mooi begin om de activiteiten te bekostigen, bijvoorbeeld puzzels aan te kopen, kalenders etc. Na de zomer 2018 werden er serieuze donaties ontvangen waardoor de Stichting nu een mooi totaal bedrag bij elkaar gespaard heeft.
Wanneer worden nieuwe wieken besteld ?

Klik hier voor meer informatie

Als de molen overgedragen is van de familie naar de Stichting, dit zal eind februari 2019 plaatsvinden.
Heeft een donatie geven aan de Stichting ook voordelen?

Klik hier voor meer informatie

Jazeker, de Stichting heeft een culturele ANBI-status. Dat betekent dat het voor zowel privé als zakelijk fiscaal aantrekkelijk is. Voor info hiervoor kan met de voorzitter, Jac van Gils, contact opgenomen worden. Voor grotere sponsoren is er een speciaal beloningssysteem bedacht samen met de horeca ondernemer Teun Gooijers.
Wie zijn de Vrienden van de Bavelse Molen?

Klik hier voor meer informatie

Op verzoek en initiatief van het Stichtingsbestuur is een werkgroep Vrienden van de Bavelse Molen samengesteld. Belangrijkste taak van deze groep is via allerlei activiteiten Bavel en omgeving warm te maken voor geld wervende activiteiten ten behoeve van Stichting Molen Bavel. Om een gezonde financiële basis te creëren waarop de Stichting haar doelstellingen kan bereiken.
Hoeveel activiteiten zijn er al georganiseerd?

Klik hier voor meer informatie

Grote en kleine activiteiten zijn er georganiseerd in 2018. Zoals het Wiekenbal, Bavel Fiets om, Gouwe Ouwe, Kunstveiling, Koren op de Molen, Eenakterfestival , Ludieke Bingo en nog veel meer. We willen iedereen onwijs bedanken die er aan bijgedragen heeft.
Gaan er in de toekomst nog meer activiteiten georganiseerd worden?

Klik hier voor meer informatie

Iedereen kan en mag zijn steentje bijdrage. Er zijn in 2018 al meerdere activiteiten door verenigingen georganiseerd waarvoor de opbrengst voor de molen was. Bijvoorbeeld , Bavel Fietst Om, Golftoernooi, Tennistoernooi, Bavelse vlaggen verkoop, Bavelse Historische kilometer, Spindel actie en Toermalijn veiling. Maar ook in 2019 en volgende jaren zijn acties vanuit dorp en omgeving zéér welkom.
Het duurt allemaal zo lang, hoe komt dat?

Klik hier voor meer informatie

Het kost veel tijd en geld, ongeveer € 100.000,- om de wieken van de molen te vervangen. De helft van dit bedrag is door acties zoals die in 2018 plaatsgevonden opgehaald. De andere helft zal met subsidies aangevuld worden. Daarnaast moet ook de overdracht van de Molen aan de Stichting nauwkeurig gebeuren. Pas als dit laatste voltooid is zal de stichting de voor de restauratie verzamelde gelden vrijgeven.
Wanneer worden de wieken vervangen en gaat dit voor overlast zorgen?

Klik hier voor meer informatie

Afhankelijk van de planning van de Molenbouwer is de verwachting dat begin 2020 de molen weer zal draaien. De voorbereidingen voor het vervangen van de wieken zullen op een werkplaats plaatsvinden, we verwachten daardoor weinig overlast in de omgeving van de Korenmolen.
Zijn donateurs belangrijk voor de molen?

Klik hier voor meer informatie

Jazeker, een molen onderhouden kost ongeveer € 15.000,- per jaar. Niet alles wordt uit subsidies verkregen dus donateurs zijn en blijven van harte welkom.
Gaat de molen weer graan malen?

Klik hier voor meer informatie

Uiteraard! Zodra de molen werkt, wordt er weer graan tot meel gemalen, waarmee onder meer brood, pannenkoeken en cake gebakken kan worden. Deze producten worden verkocht in de molenwinkel die momenteel al in de molen bevind. Het geld wat hier wordt opgehaald, gaat weer terug de molen in. Ook zal een plaatselijke bakker het brood gaan bakken van het Bavels Molenmeel.
Hoe kan ik sponsor of donateur worden en een gift doen?

Klik hier voor meer informatie

Als u sponsor wilt worden, neem dan contact met ons op zodat we de mogelijkheden met u kunnen bespreken. Wilt u donateur worden? Dat kan al vanaf 1 euro! Op onze website kunt u ook de button “Doneren” gebruiken voor een eenmalige gift.
Krijgen wij er als donateur iets voor terug?

Klik hier voor meer informatie

Iedere gift verdient een andere beloning. Neem contact met de Stichting hiervoor op. Dit jaar hebben we ook onze eerste Dank Avond, met financiële medewerking van Teun Gooijers, de horecaondernemer, en familie van Riel. Blijf de media volgen, er komen nog leuke bijeenkomsten.
Hoe zit het met de horeca die zich in de molen bevind?

Klik hier voor meer informatie

De huidige horeca ondernemer heeft zijn bedrijf op de begane grond in het gehele pand en zorgt ook voor de molen. Via de vloerverwarming in de molen wordt de molen verwarmd, wat ook weer goed is voor de muren, voegwerk, vloeren etc.
Kan ik helpen met hand en spandiensten?

Klik hier voor meer informatie

Heel graag, alle kosten van onderhoud, verfwerk, gras van de berg maaien , timmerwerk, winkel bemannen, zijn voor de Stichting. Alle hulp door vrijwilligers is van harte welkom. Bel hiervoor gerust onze molenaar of voorzitter (of stuur een mail).

Heeft u een vraag, die hierbovenniet bij de veel gestelde vragen staat? Stel hem dan gewoon aan ons! U kunt uw vraag via e-mail versturen naar stichting@molenbavel.nl, we doen ons best om binnen 48 uur antwoord te geven op uw vraag.