FAQ – Veel gestelde vragen

We krijgen regelmatig vragen over Korenmolen de Hoop in Bavel. Onderstaand vindt u de meest gestelde vragen en een helder antwoord bij elke vraag.

Van wie is de molen?

Klik hier voor meer informatie

Het onroerend goed is op 10 mei 2019 in eigendom overgedragen door de Familie van Riel aan de Stichting. Het aangrenzende horeca pand is nog steeds eigendom van familie van Riel.

Wat is het doel van de stichting?

Klik hier voor meer informatie

Om het voortbestaan van de Korenmolen ook voor de toekomst te waarborgen, heeft familie van Riel dit onroerend goed afgestaan aan Stichting Molen Bavel. Deze stichting is opgericht op 23 april 2018. Bavel zal dus altijd een molen als mooi monumentaal pand rijk zijn. Naast de kerk zijn dit dus 2 mooie panden waar we als Bavelaren trots op kunnen, mogen en moeten zijn.

Wie zijn de Vrienden van de Bavelse Molen?

Klik hier voor meer informatie

Op verzoek en initiatief van het Stichtingsbestuur is er een werkgroep Vrienden van de Bavelse Molen samengesteld in 2018. Belangrijkste taak van deze groep is via allerlei activiteiten Bavel en omgeving warm te maken voor geld wervende activiteiten ten behoeve van Stichting Molen Bavel. Om een gezonde financiële basis te creëren waarop de Stichting haar doelstellingen kan bereiken.[l/earn_more]

Hoeveel activiteiten zijn er georganiseerd?

Klik hier voor meer informatie

Grote en kleine activiteiten zijn er georganiseerd in 2018 en 2019. Zoals het Wiekenbal, Bavel Fiets om, Gouwe Ouwe, Kunstveiling, Koren op de Molen, Eenakterfestival , Ludieke Bingo, Golftoernooi, Tennistoernooi, Bavelse vlaggen verkoop, Bavelse Historische kilometer, Spindel actie, Toermalijn actie, rondleidingen in en rondom de molen en nog veel meer. We willen iedereen onwijs bedanken die er aan bijgedragen heeft.

Gaan er in de toekomst nog meer activiteiten georganiseerd worden?

Klik hier voor meer informatie

Iedereen kan en mag zijn steentje bijdrage. Zoals hierboven aangegeven hebben er al veel activiteiten plaatsgevonden, maar ook in de komende jaren zijn acties vanuit het dorp en omgeving zéér welkom.

Zijn donateurs belangrijk voor de molen en heeft een donatie geven aan de Stichting ook voordelen?

Klik hier voor meer informatie

Jazeker, een molen onderhouden kost ongeveer €15.000,- per jaar. Niet alles wordt uit subsidies verkregen dus donateurs zijn en blijven van harte welkom. De Stichting heeft een culturele ANBI-status. Dat betekent dat het voor zowel privé als zakelijk fiscaal aantrekkelijk is. Voor info hiervoor kan met de voorzitter, Jac van Gils, contact opgenomen worden. Voor grotere sponsoren is er een speciaal beloningssysteem bedacht samen met de horeca ondernemer Teun Gooijers.

Hoe kan ik sponsor of donateur worden en een gift doen?

Klik hier voor meer informatie

Als u sponsor wilt worden, neem dan contact met ons op zodat we de mogelijkheden met u kunnen bespreken. Wilt u donateur worden? Dat kan al vanaf 1 euro! Op onze website www.molenbavel.nl kunt u ook de button “Doneren” gebruiken voor een eenmalige gift.

Klik hier voor meer informatie

Krijgen wij er als donateur iets voor terug?

Klik hier voor meer informatie

Elk jaar worden de periodieke ondersteuners gefêteerd tijdens ons Molenaars-café. Voor grotere giften gaan we graag met u in overleg wat we hier als stichting aanvullend tegenover kunnen zetten. Stuur vrijblijvend een mail naar stichting@molenbavel.nl

Hoe werkt dat met restauraties en subsidiegelden?

Klik hier voor meer informatie

De molen zit als Rijksmonument in een subsidieplan wat ieder 6 jaar opnieuw bekeken en beoordeeld wordt door Rijk en Gemeente. De familie heeft vanaf de eerste restauratie in 1978 de nodige restauraties uitgevoerd tot en met 2017. Zij hadden hiervoor een subsidiepotje.

Is het gelukt om het gewenste geld op te halen behaald?

Klik hier voor meer informatie

Het kost veel tijd en geld, ongeveer € 100.000,- om de wieken van de molen te vervangen. Het doel om vanuit “Bavel” €50.000,- in te zamelen, is ook met dank aan de Gemeente Breda door inbreng van de laatste €5.000,- behaald! Onze dank aan alle inwoners van Bavel is groot! Eind juni 2019 is bericht ontvangen van DHM Molens dat men uit het Molenfonds €52.500,- toekent om de restauratie te verwezenlijken. Vervolgens heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds de laatste financiële zet gegeven door een bijdrage van €7.500,-.

Wanneer zijn de wieken vervangen?

Klik hier voor meer informatie

Van der Wal Molenbouw en Timmerwerken is op 2 december 2019 begonnen met de werkzaamheden aan onze Molen. Op 21 maart 2020 is DE dag waar alle werkzaamheden aan de Molen zijn afgerond en de wieken weer met vol trots zullen draaien. Burgemeester Paul Depla zal het het-ingebruikstelling voltrekken.

Gaat de molen weer graan malen?

Klik hier voor meer informatie

Na de restauratie is er in Maart 2020 weer voor het eerst graan tot meel gemalen met de Molen. Molenproducten zijn vanaf het Molen Wiek-end weer beschikbaar in de molenwinkel die in de molen bevind, waarmee onder mee brood, pannenkoeken en cake gebakken kan worden. Ook zal de plaatselijke bakker het brood gaan bakken van het Bavels Molenmeel.

Hoe zit het met de horeca die zich in de molen bevind?

Klik hier voor meer informatie

De huidige horeca ondernemer heeft zijn bedrijf op de begane grond in het gehele pand en zorgt ook voor de molen. Via de vloerverwarming in de molen wordt de molen verwarmd, wat ook weer goed is voor de muren, voegwerk, vloeren etc.

Kan ik helpen met hand en spandiensten?

Klik hier voor meer informatie

Heel graag, alle kosten van onderhoud, verfwerk, gras van de berg maaien , timmerwerk, winkel bemannen, zijn voor de Stichting. Alle hulp door vrijwilligers is van harte welkom. Bel hiervoor gerust onze molenaar of voorzitter (of stuur een mail naar stichting@molenbavel.nl)

 

Heeft u een vraag, die hier boven niet bij de veel gestelde vragen staat? Stel hem dan gewoon aan ons! U kunt uw vraag via e-mail versturen naar stichting@molenbavel.nl, we doen ons best om binnen 48 uur antwoord te geven op uw vraag.